Dierenparken Florence  

Het nut van dierentuinen voor kinderen

De meningen over dierentuinen zijn soms erg verschillend. Wat een feit is, is dat kinderen een bezoek aan de dierentuin altijd fantastisch vinden. Niet zo vreemd, want in een dierentuin kom je dieren tegen die je normaal gesproken niet tegenkomt in Nederland. Machtige leeuwen, zware olifanten en hoge giraffen, kinderen zullen het helemaal geweldig vinden.

Transporteren van dieren

Dieren die tussen de verschillende Europese dierentuinen worden uitgewisseld voor hun fokprogramma´s moeten op degelijke wijze vervoerd worden. Een dierentuin kan hiervoor terecht bij Work System. Bij Work System worden auto´s en bedrijfsbussen aangepast. Het is voor te stellen dat een bedrijfsbus of kleine vrachtwagen door Work System groter wordt gemaakt als een dier veel ruimte inneemt. Voor vervoer van zeer zware dieren, zoals olifanten en neushoorns, kan Work System de auto verstevigen tegen het zware gewicht.

De educatieve waarde van een dierentuin

De belangrijkste reden waarom Nederlands oudste dierentuin Artis in Amsterdam ooit is opgericht, is om bezoekers te laten kennismaken met vreemde dieren en hun omgeving. Hoewel een dierentuin tegenwoordig een hoog amusementswaarde heeft, kunnen kinderen nog steeds erg veel leren over de onbekende dieren en de omgeving waar zij vandaan komen. Hoewel de educatieve waarde wel eens in twijfel wordt getrokken, is het wel zo dat er een grote kans is dat kinderen meer liefde voor de natuur wordt bijgebracht in een dierentuin.

Natuurbehoud en fokprogramma´s

Ook al is de educatieve waarde over de exotische dieren tegenwoordig wat minder, de focus wordt nu veel meer gelegd op het behoud van natuur en het voortbestaan van het dierenras. Vooral vandaag de dag worden kinderen op school al geïnformeerd over klimaatverandering en dat natuurbehoud in dit geval erg belangrijk is. Juist een dierentuin is hier een groot voorbeeld van. Dierentuinen organiseren vaak in samenwerking met andere dierentuinen wereldwijd fokprogramma´s. Dieren worden onderling uitgewisseld om voor nageslacht te zorgen en zo wordt voorkomen dat bepaalde dierensoorten uitsterven.