Attractieparken lucc  

De geschiedenis van attractieparken

Kinderen worden meestal ontzettend blij van een dagje naar het attractiepark. Het is een plek waar fantasieën werkelijkheid worden en waar spanning en sensatie de boventoon voeren. Er zijn verschillende soorten attractieparken, bijvoorbeeld een themapark, een pretpark of een amusementspark. Over het algemeen betaal je voor de toegang tot het park één entreeprijs, waarna je van alle attracties in het park gebruik kunt maken.

De verschillende attractieparken

Een attractiepark hoeft niet altijd een park met achtbanen en andere bloedstollende attracties te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook een park met een sprookjestuin zijn. Daarom is het belangrijk om altijd even te kijken wat er precies te doen is in het attractiepark. De pubers vinden zo’n sprookjestuin leuk voor hun kleine broertje of zusje, maar zoeken zelf vaak meer uitdaging.

De oudste attractieparken

Attractieparken bestaan al geruime tijd en het oudste attractiepark ter wereld is het park Bakken in Denemarken. Dit attractiepark wat in Klampenborg ligt, een plaatsje ten noorden van Kopenhagen, werd al in 1583 geopend. Ook het attractiepark Prater in Wenen bestaat al sinds 1766. Het oudste attractiepark van Nederland is de Efteling, met in eerste instantie alleen het sprookjesbos, een grote vijver, een theehuis en een speeltuin. De Efteling opende haar deuren in1952. Inmiddels kent Nederland tal van verschillende attractieparken.

Een ander imago

In de loop der jaren zijn er ook weer een aantal attractieparken in Nederland gesloten. Het Land van Ooit is hier een voorbeeld van. Dit attractiepark opende in 1989 zijn deuren en in 2007 gingen ze weer dicht. Soms bleef het attractiepark wel bestaan maar veranderde de naam. Meestal werd daarbij ook het imago van het park aangepast. Zo werd Ponypark Slagharen uiteindelijk Attractiepark Slagharen en verdwenen de pony’s wat meer naar de achtergrond.

De basis

Veel van de Nederlandse attractieparken zijn ontstaan uit wandel- en natuurparken. Eerst is het een plek waar je kunt wandelen en spelen, later komen er attracties bij waardoor er meer te beleven valt. Nog steeds zijn er door het hele land genoeg kleine attractieparken. Deze ‘parkjes’ zijn vaak ook superleuk, maar vaak wel meer geschikt voor de jongere kinderen. Ook komen er steeds meer ‘indoor attractieparken’ of parken met een mix van binnen en buiten. Zeker met het Nederlandse klimaat kan dit een uitkomst zijn. Toverland is hier een goed voorbeeld van, want daar ook binnen veel attracties te vinden.

Het grootste themapark van Europa en van de wereld

Het grootste attractiepark van Europa is toch wel Disneyland Parijs bij de Franse hoofdstad. Dit themapark bestaat uit verschillende delen, namelijk Frontierland, Discoveryland, Fantasyland en Adventureland. Het grootste park van de wereld bestaat eigenlijk uit verschillende parken. Het is het Walt Disney World Resort in Orlando, Florida. In Nederland is de Efteling het grootste attractiepark.