Attractieparken lucc  

De geschiedenis van dierenparken

Onder de attractieparken vallen ook de dierentuinen. Verspreid over de hele wereld zijn er dierenparken in allerlei varianten. Het houden van dieren is al een eeuwenoud gebruik. Zelfs de farao’s uit het oude Egypte hielden voor hun vermaak al exotische dieren in gevangenschap. Na de oudheid ontstonden er in Europa diverse privécollecties van dieren die men een menagerie noemde. Het waren meestal machtige aristocraten of koningen die een menagerie bezaten.

Van menagerie naar dierentuin

Later gingen mensen ook rondtrekken met menagerieën, wat dus eigenlijk een voorloper van het circus was. In de loop van de 18e eeuw ontstonden er een soort van dierentuinen met exotische dieren. Het werd namelijk voor het gewone volk mogelijk gemaakt om de menagerieën van de rijken te bekijken. De eerste echte dierentuin in Europa was die in Wenen. Hij ontstond in 1752 vanuit de menagerie van de Habsburgse monarchie. In Nederland is Artis de oudste dierentuin en werd opgericht in 1838.

Het nut van de dierentuin

Gelukkig zijn de tijden veranderd en komt er steeds meer aandacht voor het welzijn van de dieren in dierenparken. Geen kale hokken meer maar vaak een zo realistisch mogelijke leefomgeving. Dierenparken vervullen tegenwoordig ook een educatieve rol en kunnen zelfs een belangrijke schakel zijn voor diersoorten die met uitsterven bedreigd worden.