Attractieparken lucc  

De wereld van de snelheidsmonsters

Over de hele wereld genomen bestaan er flink wat achtbanen die extreme snelheden halen. Helaas bevinden de Nederlandse achtbanen zich niet in de top 10. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er in Nederland geen spectaculaire achtbanen zijn. Maar niet getreurd, een aantal van de snelle monsters liggen in Spanje, dus dat is niet al te ver weg.

De snelste achtbanen

We beginnen gelijk met de snelste, die helaas wel wat verder weg ligt. Het gaat om de Formula Rossa in Ferrari World in Abu Dhabi, die een snelheid heeft van 240 km per uur in slechts 4 seconden. De baan is 2070 meter lang en na 1.32 minuten sta je weer bij het eindpunt. De Kingda Ka in Six Flags Great Adventure in Jackson U.S.A. gaat wat langzamer, want deze haalt “slechts”206 km per uur. Het was echter wel de eerste achtbaan die de 200 km grens heeft overschreden. Daarbij is het ook een ontzettend hoge achtbaan. Ook Valencia U.S.A heeft een topper, namelijk de Superman: Escape from Krypton met 160,9 km/per uur. Dit zijn eigenlijk 2 achtbanen in één, oftewel een ‘dualcoaster’.

Spectaculaire achtbanen in Europa

De Red Force in Ferrari Land in het Spaanse Salou gaat in 5 seconden van 0 naar 180 km per uur. Het is niet alleen de snelste, maar ook de hoogste achtbaan van Europa. In Nederland is de Goliath de hoogste achtbaan. De rit duurt 1 minuut en 10 seconden en de baan is 1,2 kilometer lang. Met een flinke looping en een topsnelheid van 106 km/per uur is het toch echt ook een aanrader. Ook de Python in de Efteling blijft leuk met zijn 2 loopings en 2 kurkentrekkers, ook al gaat deze slechts 85 kilometer per uur.