Attractieparken lucc  

Vermaak, spanning en sensatie

Veel attractieparken hebben achtbanen of andere spannende attracties. De achtbanen of rollercoasters hebben niet alleen een enorme aantrekkingskracht op kinderen, maar evengoed op volwassenen. Er zijn zelfs mensen die overal ter wereld de uitdaging aan gaan met een dergelijke sensationele attractie. Zodra er ergens een nieuwe achtbaan of rollercoaster wordt geopend, kunnen ze bijna niet wachten tot ze er een ritje in kunnen maken.

Love it or hate it

Meestal bestaat een dergelijke attractie uit een constructie van hout of staal waarop karretjes worden geplaatst die met enorme snelheid het parcours op de constructie afleggen. Veel kinderen en volwassenen krijgen hier een enorme kick van en maken tijdens de rit een flinke dosis adrenaline aan. Helaas zijn er ook mensen die andere ervaringen hebben en voelen zich niet zo lekker tijdens de rit. Ze staan doodsangsten uit of worden misselijk.

Innovatieve ontwikkelingen

De professionele achtbaanrijder meet de graad van de achtbaan aan de g-krachten en het ontwikkelen van de zweeftijd. Hoe meer g-krachten, des te beter de achtbaan wordt gevonden. Waar een achtbaan vroeger alleen uit een parcours bestond in een 8-vorm, zijn er tegenwoordig steeds meer ingewikkelde vormen met lussen, wentelingen of van heel hoog naar heel laag. De eerste achtbanen in Rusland in de 17e eeuw waren eigenlijk niet meer dan houten constructies die met ijs waren bedekt. Met een slee gleed je dan naar beneden. Tegenwoordig zou een dergelijke attractie niet meer aan de veiligheidseisen voldoen.

De termen voor de achtbaan

Als achtbaan- of rollercoaster kenner moet je natuurlijk wel bekend zijn met de verschillende termen. Zo is de ‘first drop’ de eerste grote val. Soms is er eerst nog een kleine ‘pre-drop’ om alvast een beetje in de stemming te komen. De Python in de Efteling heeft een dergelijke ‘pre-drop’. Een ‘helix’ is een schuin gezette bocht die naar boven of naar beneden loopt en de ‘camel back’ is een grote hobbel. Meestal is er een ‘camel back’, ook wel ‘bunny hop’ genoemd, na de ‘first drop’. Een ‘diving loop’ is een halve camel back/in-line-twist die door een halve looping gevolgd wordt. Misschien weet je niet wat een looping is? Je maakt dan een verticale lus en hangt even ondersteboven. Bij een ‘corkscrew’ hang je ook ondersteboven maar dan door een zijwaartse bocht. Een achterwaartse looping is een ‘raven turn’ en zo zijn er nog een aantal moves die zorgen dat je maag het behoorlijk te verduren krijgt.